Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

BLOG DIETETYCZNY
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 25, 26, 27, 28, 29  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Wysypisko
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
flykiller
Gość





PostWysłany: Czw 21:48, 20 Cze 2013    Temat postu:

A metronidazol jadłaś? Angel
Dzisiaj się obudzili, że we wszelakim mięsie (nie tylko drobiu) są antybiotyki w zastraszających ilościach. Doksycyklina, metronidazol i inne, niewiadomego pochodzenia. Wydaje mi się, że nie trzeba było aż pół roku dziennikarskiego śledztwa, aby to stwierdzić, ale dobrze, niech podnoszą larum, może przyjrzą się dokładniej pazernym hodowcom.
Powrót do góry
Pasztet
maszynista z Melbourne


Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 4878
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 524 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 9:41, 21 Cze 2013    Temat postu:

Jak ktoś musi jeść padlinę, to wystarczy kopić ozonator. Dwadzieścia minut i mięso wyczyszczone z antybiotyków i przy okazji innych syfów.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
LampionyZeStarychSloikow
maszynista z Melbourne


Dołączył: 24 Mar 2013
Posty: 2671
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 90 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 23:50, 21 Cze 2013    Temat postu:

a jak się człowiek zdrowo odżywia to i zdrowo wygląda Tongue out (1)



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mati
Gość





PostWysłany: Sob 23:07, 22 Cze 2013    Temat postu:

[quote="flykiller"]A metronidazol jadłaś? Angel
(...)

a nie
ale przerzuciłam się ostatnio z kurczaków na indyki, bo te podobno są mniej faszerowane antybiotykami, gdyż w niewielkim stopniu je wchłaniają.. innymi słowy, nie opłaca się.. cokolwiek to znaczy

Pasztet napisał:
Jak ktoś musi jeść padlinę, to wystarczy kopić ozonator. Dwadzieścia minut i mięso wyczyszczone z antybiotyków i przy okazji innych syfów.


jeśli to urządzenie tak fenomenalnie działa to czy przy okazji nie wyssie z mięsa substancji odżywczych? Blue_Light_Colorz_PDT_02

no i aż dziw bierze, że nie było jeszcze żadnej większej afery z tego tytułu, tak jak z ptasią grypą.. Gdyby lobby antyantybiotykowe dobrze zadziałało firma mogłaby zarabiać krocie na takim urządzeniu.. i nieistotne czy skuteczne ono

a dziadek na fotce niepotrzebnie się garbi
Powrót do góry
flykiller
Gość





PostWysłany: Pon 20:25, 01 Lip 2013    Temat postu:

W ramach stopniowego wdrażana diety wegetariańskiej, postanowiłam zrobić "zdrowe" kotleciki z soczewicy (oczywiście, pomyliłam soczewicę z soją, co olśniło mnie już na etapie gotowania ale, w sumie, to szczegół). Nigdy nie robiłam kotlecików z soczewicy (ani z soi, nie licząc preparowanych), lecz miałam "wizję" (zapoznawanie się z jakimkolwiek przepisem uznałam za zbyteczne). Wyszło, hm, wyszło... "coś". "Coś" raczej wiotkiego i grożącego uszkodzeniem podczas przewracania na patelni, rozbieżnego z "wizją", ale wyszło. Poczułam się tak rozczarowana końcowym efektem wizualnym, że odechciało mi się nawet tego "czegoś" próbować, więc chwila prawdy została przesunięta na jutro.
Powrót do góry
flykiller
Gość





PostWysłany: Wto 17:59, 02 Lip 2013    Temat postu:

Nawet to zjadliwe było. Powiedziałabym nawet, że lepsze soczewicowe od schabowych.
Powrót do góry
Ron
Łotoszacz rozwielitek


Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 5485
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 284 razy
Ostrzeżeń: 3/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 19:19, 02 Lip 2013    Temat postu:

Jako ewentualnie karmiony staruszek chciałbym zaznaczyć, że mimo wszystko preferuję schabowe. Think

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 19:43, 02 Lip 2013    Temat postu:

Fly, a chcesz parę przepisów? Moja dobra koleżanka (jeszcze do niedawna biurko w biurko placz ) jest od 16 lat wegetarianką. Mam trochę tego. Co prawda składniki są czasem specyficzne, ale smakuje naprawdę dobrze. Wkleić czy na razie mam nie drażnić rekina?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
flykiller
Gość





PostWysłany: Wto 20:15, 02 Lip 2013    Temat postu:

A masz jakieś proste przepisy? Takie bez udziwnionych składników, których trzeba poszukiwać w delikatesach i bez skomplikowanej, czasochłonnej "obróbki"?
Powrót do góry
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Wto 20:18, 02 Lip 2013    Temat postu:

flykiller napisał:
A masz jakieś proste przepisy? Takie bez udziwnionych składników, których trzeba poszukiwać w delikatesach i bez skomplikowanej, czasochłonnej "obróbki"?

Marchewkę sobie kup Blue_Light_Colorz_PDT_02


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 20:29, 02 Lip 2013    Temat postu:

Te są proste. W większości nie ma podanych proporcji, ale to regulujesz sama - jak lubisz coś, to więcej tego dajesz, albo nie dajesz jakiejś przyprawy czy warzywa, bo np. aktualnie nie ma.

Pasztet z kaszy gryczanej3/4 szklanki kaszy gryczanej gotujemy w 1,5 szklanki wody. 2 łyżki płatków owsianych gotujemy w pół szklance wody z liściem laurowym i zielem angielskim, (dodatki później wyjąć). Osobno gotujemy 1 marchew, pół selera .Na patelni podsmażamy 2 duże cebule i 15 dkg pieczarek.Wszystko razem mielimy, doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą. Przekładamy do foremki, nadziewamy ząbkami czosnku i pieczemy ok. 1 h w 200st.

Pasta z bobu To robię w sezonie. Ostatnio w sobotę. Zamiast cząbru solo daję czubrycę zieloną
Do zimnej osolonej wody wrzucamy ok. 0,5 kg świeżego bobu . Po ugotowaniu mielimy go ze skórą. Następnie 2 średnie cebule podsmażamy na oleju. Po podsmażeniu dodajemy do niej ciut soli, zmielony sezam, natkę pietruszki, mielony kminek, cząber, 2-4 posiekane jaja, pieprz, sól i mielony bób. Otrzymujemy pastę do chleba

Sałatka z fasoli
Gotujemy po 1/2 szklanki fasoli białej, czerwonej i czarnej oraz 4 ziemniaki w mundurkach. Siekamy też 1/2 szklanki włoskich orzechów. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę, por, 2 kiszone ogórki oraz ugotowane fasole. Przyprawiamy oliwą, tymiankiem, majerankiem, pieprzem i solą.

Risotto zbożowe z fasolką mung
Naturalny ryż zalewamy zimną wodą i dodajemy do niego namoczoną wcześniej fasolkę mung. Lekko solimy i gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy pokrojone cebulę, marchew, seler, pietruszkę, które następnie dodajemy do ryżu i fasoli. Całość mieszamy i doprawiamy sosem sojowym, natką pietruszki, tymiankiem, majerankiem, pieprzem oraz mielonym sezamem.


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mati
Gość





PostWysłany: Wto 20:52, 02 Lip 2013    Temat postu:

flykiller napisał:
A masz jakieś proste przepisy? Takie bez udziwnionych składników, których trzeba poszukiwać w delikatesach i bez skomplikowanej, czasochłonnej "obróbki"?


Kotlety (a'la mielone) z groszku zielonego. Mrożony groszek krótko podgotowujesz, mielisz/miksujesz np. blenderem, dodajesz posiekaną drobno podsmażoną cebulkę, pianę z ubitego białka, pieprz, sól, koperek, obtaczasz w żółtku i bułce tartej i smażysz, jak tradycyjne mielone..
Można sobie do smaku dodać ugotowaną marchewkę i pietruszkę zmieloną.
Sos śmietanowy.


Posiekane warzywa w cieście naleśnikowym. Coś, jak placki z jabłkiem, ale z warzywami startymi na tarce; marchewka surowa, pietruszka korzeń, seler (jak ktoś lubi), papryki, pieczarki w piórka pokrojone.. i w zasadzie każde inne warzywo twarde, jakie sobie wymyślisz.. doprawiasz do smaku wedle uznania plus garam masala.
Powrót do góry
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Wto 21:12, 02 Lip 2013    Temat postu:

Generalnie bardzo, bardzo smaczne są warzywne mieszanki (mrożone) pieczone w piekarniku, polane li i jedynie własnoręcznie zrobionym gęstym sosem pomidorowym ( pomidory, papryka, cebula, czosnek w kosteczkę do rondelka, doprawić, bazylia). Od czasu do czasu daję do tego fetę, albo trochę tartego sera. Potrafię na jedno posiedzenie pożreć dwie mieszanki warzywne.
I jeszcze babeczki Quinch ( pomidor- ale bez pestek, papryka, cebulka, szpinak, jajko rozbełtane, doprawić , w foremki do ciasta, upiec) Można zamrozić nadmiar. To też z tym własnoręcznie robionym sosem pomidorowym


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ron
Łotoszacz rozwielitek


Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 5485
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 284 razy
Ostrzeżeń: 3/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 21:33, 02 Lip 2013    Temat postu:

Pani Ćwierczakiewiczowa się w grobie przewraca. d'oh!

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Ron dnia Wto 21:34, 02 Lip 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
flykiller
Gość





PostWysłany: Czw 20:28, 04 Lip 2013    Temat postu:

Z przepisów jeszcze nie korzystałam, ale przygotowałam kolejne danie, które przyprawiłoby panią Ćwierczakiewiczową o akrobacje w trumnie - zupę-krem ze zmiksowanej soczewicy (tym razem, zielonej), z kawałkami pomidorów.
Myślałam, do tej pory, że nic nie przebije flaków w ich burościerowej kolorystyce, ale zupa z zielonej soczewicy wygląda jak woda po praniu najbrudniejszych ubrań świata Nie złamał tej kolorystyki nawet dodany w desperacji koncentrat pomidorowy.
Z racji wyglądu, znowu odechciało mi się mojego "dzieła" próbować i dopiero jutro dowiem się, jak smakują te bure pomyje.
Powrót do góry
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:40, 04 Lip 2013    Temat postu:

Dobrze smakują. Co prawda nie próbowałam z pomidorem, ale z jogurtem.. Coś jak grochówka to było tylko delikatniejsze.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pochodzenie O-Ren Ishii
maszynista z Melbourne


Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 5578
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 363 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: centrum PL
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 8:34, 09 Paź 2013    Temat postu:

Niby oczywista oczywistość ale...

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kewa
optymistyczna realistka


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 24976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1879 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: prawie Wrocław

PostWysłany: Śro 18:23, 09 Paź 2013    Temat postu:

Straciłam apetyt. Not talking
Dlaczego wszystko co zdrowe wymaga długiej obróbki?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:37, 09 Paź 2013    Temat postu:

no coś Ty ! Marchew obierasz i chrupiesz !

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kewa
optymistyczna realistka


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 24976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1879 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: prawie Wrocław

PostWysłany: Śro 18:51, 09 Paź 2013    Temat postu:

Jak będę żyła na samej marchewce to mi zajęcze uszy urosną.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Wysypisko Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 25, 26, 27, 28, 29  Następny
Strona 26 z 29

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin