Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

domowe obiadki - tanio, smacznie, zdrowo, różnorodnie.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 19:32, 06 Mar 2008    Temat postu:

A tak, przynajmniej kilka osób pochwaliło się swoimi naleśnikoumięjętnościami.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 14:47, 13 Kwi 2008    Temat postu:

kurczak na kiełkach
Przygotowanie: 20 minut.

Składniki na 4 porcje:

[li]4 filety piersi z kurczaka[/li]
[li]2 paczki kiełków fasoli mung[/li]
[li]kawałek imbiru (2 cm)[/li]
[li]4 ząbki czosnku[/li]
[li]2 łyżki oliwy[/li]
[li]szczypiorek[/li]
[li]sos sojowy[/li]
[li]sól, świeżo zmielony pieprz[/li]


Wartość kaloryczna: porcji 200 kcal.

Wykonanie:
1. umyte i osuszone mięso posól, popieprz i usmaż na rozgrzanej oliwie
2. mięso zdejmij z patelni i odstaw przykryte, aby nie wystygło; na patelnię wrzuć kiełki, posiekany szczypiorek, imbir i czosnek; skrop sosem sojowym i smaż mieszając 1-2 minuty
3. usmażonego kurczaka ułóż na kiełkach.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bobro
gryźliwy behemot


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 20179
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: z boku trochę
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 17:44, 13 Kwi 2008    Temat postu:

fajne to [li i /li]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 6:58, 14 Kwi 2008    Temat postu:

Liii tam Tongue up (1) Forumek z którego wzięłam przepis w fazie testów jest, strasznie tam dużo takich liiciągów

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rosegreta
Gość





PostWysłany: Wto 15:59, 31 Mar 2009    Temat postu:

Oj nie wiedziałam gdzie sie wpisać. Więc wpisuję się tutaj.
Uwielbiam jedzenie i przygotowanien jedzenia.
Dzis udało mi się kupić serek biały wędzony od pani z agroturystyki przywozi nam Blue_Light_Colorz_PDT_28 niam.
Pokroiłam go w plasterki panierowałam w jaku i w bułce i bach na patelnię. Pychota. Polecam też cammebert lub żółty, w ten sposób.Serki pieczone można podować z żurawiną. Osobiście wolę z oliwkami i sałatą lodową.
Kupiłam też fetę w zalewi czoskowej dodałam sałatę masłową (bo lodowa była drozsza, skąpa jestem), ogórka zielonego ( tak jaby ogórki były w innych kolorach),pomidora i czerwoną paprykę - pychota.
Mojej rodzinie też samkuje. Z mężem dobralismy się gustem kulinarnym.
Zresztą on z mojej ręki choćby i truciznę. 050
Powrót do góry
slepa i brzydka
madonna z wielkim cycem


Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 10000
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 964 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Vondervotteimittiss

PostWysłany: Wto 16:12, 31 Mar 2009    Temat postu:

ten zielony ogorek mi przypomnial salatke ziemniaczana, na ktora trafilam na miescie. jak ja robie salatki zmieniaczane, to zawsze dodaje cebule majonez, kielbachy zasmazane i duzo przypraw. tym razem milam przyjemnosc z ziemniakami, zielonym ogorkiem, czerwona cebula i ziolowym sosem jogurtowym. pysznosci.

Angel ten nie wiedzialam gdzie to napisac


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pią 14:10, 29 Maj 2009    Temat postu:

Soja była u mnie w domu produktem niedocenianym. Pojawiała się głównie w postaci zmodyfikowanych suchotliwych kotlecików sojowych oraz jako nadzienie pierogów [oczywiście kupnych, bo pracy za dużo, zresztą nie wiadomo, jak się do tego farszu zabrać].
Ponieważ jednak wpadł mi ostatnio w oko w supermarkecie woreczek z soją, został zakupiona z myślą o zupie. W domu, odkąd sięgam pamięcią, byli zawsze wielbiciele dań drugich (tradycja jadania obiadu z dwóch dań nie istniała, kucharzy z zamiłowania brak), zupy traktowano raczej po macoszemu. Niechęć do zup, zwłaszcza do rzadkich zup, czyli nie przypominających drugiego dania , wyniosłam więc z domu.
Z przyjemnością przekonałam się więc, że zupa sojowa spełnia wszelkie kryteria przyzwoitej zupy - jest bardzo prosta w przygotowaniu, szybka, smaczna, pożywna, prawdopodobnie zdrowa i bardzo bardzo gęsta (naprawdę trzeba się postarać, aby ją rozwodnić).
Powrót do góry
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 14:36, 29 Maj 2009    Temat postu:

Ale, hm.. coś się do tej zupy dodaje?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pią 14:48, 29 Maj 2009    Temat postu:

Hm, chyba nic. Po ugotowaniu zupy sprawdziłam, jaki ma smak, żeby ewentualnie coś dodać. Wyszła mamałyga o konsystencji i smaku zbliżonym do grochówki. Zdecydowałam, że oprócz, dodanych do "rosołku", włoszczyzny i kawałeczków podrobionej piersi z kurczaka, niczego więcej tam nie potrzeba i nic nie pasuje, chociaż rozważałam możliwość doprawienia "dla koloru" koncentratem pomidorowym. Zupa była jedzona z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami, chociaż właściwie i te ziemniaki zupełnie zbyteczne, biorąc pod uwagę gęstość zupy.
To, oczywiście, gotowanie w stylu "coś tam zawsze wyjdzie", ale jeśli ktoś gotował zupę sojową według konkretnego przepisu albo ma konkretny na nią pomysł, to chętnie się zapoznam.
Powrót do góry
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 16:56, 29 Maj 2009    Temat postu:

Uhmm, byłem po prostu ciekaw właśnie konsystencji i podobieństwa do czegoś znajomego. Nie jadłem nigdy zupy sojowej, choć na świecie potrawy z soi są popularniejsze niż ziemniaczane.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pią 17:27, 29 Maj 2009    Temat postu:

Nie gotowałam zupy, ale był czas, że jadłam ugotowaną soję do której dodawałam pokrojonego pomidora..jeśli mogę doradzić, to polecam soję czerwoną..jest znacznie smaczniejsza.

edit... ta czerwona popierniczyła mi się z soczewicą d'oh!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mii dnia Pią 17:35, 29 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pią 19:38, 29 Maj 2009    Temat postu:

Mii napisał:

edit... ta czerwona popierniczyła mi się z soczewicą d'oh!

d'oh! d'oh! d'oh!
Bardzo, bardzo przepraszam za wprowadzenie w błąd. Oczywiście, zupa była z soczewicy. Czerwonej, która po gotowaniu przestała być czerwona.

Zatem - kotleciki sojowe, ale pierogi z soczewicą, zupa z soczewicy.
Tak, teraz wszystko się zgadza.
Nie dziwię się, że nikt nie chciał się dzielić swoimi doświadczeniami na temat "zupy sojowej"
Blue_Light_Colorz_PDT_02
Powrót do góry
fedrus
...


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 6266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 19:51, 29 Maj 2009    Temat postu:



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 19:51, 29 Maj 2009    Temat postu:

Ufff... w sumie całe szczęście, bo może drążyłbym ten temat zainteresowany zupą sojową.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pią 20:13, 29 Maj 2009    Temat postu:

Chyba powinnam omijać ten dział z daleka
Powrót do góry
fedrus
...


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 6266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 20:17, 29 Maj 2009    Temat postu:

Przeciwnie, powinnaś - celem nauki - zaglądać tu jak najczęściej Tongue out (1)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 21:22, 29 Maj 2009    Temat postu:

Właśnie wyszła z tego całkiem pouczająca historia. Aczkolwiek zobaczcie:
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Sob 18:21, 30 Maj 2009    Temat postu:

Fajna. Podoba mi się ta zupa, zwłaszcza ta pierś w plastrach i ogórek. Żebym jeszcze tylko wiedziała, co to jest pasta miso i gdzie to można kupić Think
Powrót do góry
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:39, 30 Maj 2009    Temat postu:

Z tego co mi wiadomo ta pasta też jest sojowa. Pewnie jakoś skondensowana soja.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 19:41, 30 Maj 2009    Temat postu:

i sfermentowana Angel

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 4 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin