Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

domowe obiadki - tanio, smacznie, zdrowo, różnorodnie.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 20:08, 30 Maj 2009    Temat postu:

Aha, wiem, ma taki specyficzny zapaszek, niekoniecznie wszystkim odpowiadający?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 9:02, 13 Sie 2009    Temat postu:

Znalazłam ten przepis w necie i NA PEWNO wypróbuję:

Biust od kurczaka - 4 szt
Gorący kubek Knora:
-cebulowa z grzankami min. 3szt
-serowa z grzankami 3 szt.
2 cebule w piórka rżnete
trochę tłuszczu do wysmarowania naczynia
naczynie żaroodporne +/- 3 litrowe lub brytfanna z deklem (ta mała)
0,5 l mleka lub śmietany.
WYKONANIE:
Biust oczyścić z chrząstek, pokroić w poprzek w plasterki ok.10mm grubości
Naczynie wysmarować tłuszczem, najlepiej masłem. Na spód poukładać cebulę porżniętą w piórka, posypać zmielonym pieprzem. Na to poukładać 2 pocięte biusty. na te biusty wysypać równo 3 paczki zupy cebulowej
następnie poukładać następne dwa biusty i posypać 3-ma paczkami zupy serowej. Wlać delikatnie 0,5 l mleka, nasadzić dekiel i sruu do p[iekarnika na 180 st C. Po 20 min wyjęć z piekarnika, jak trzeba, to podziabać wielelcem, by mleko doszło do proszku zupnego, sprawdzić, czy nie jest za sucho( a jak za mokro, to dosypać serowej) i z powrotem na 30 minut. Po tym czasie wyjąć i sprawdzić, czy mięsko mięciusim jest. Zamiast mięsa mozna użyć kalafiora w szczątkach, brokuła, mieszanki warzywnej itd. Najlepiej smakuje z kluskami, ewentualnie z ryżem lub frytkami.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez ribka_pilka dnia Czw 9:02, 13 Sie 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 9:14, 13 Sie 2009    Temat postu:

Oryginalny sposób na zastosowanie gorącego kubka Ale może to być całkiem jadalne.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 10:34, 13 Sie 2009    Temat postu:

Jestem święcie przekonana, że tę potrawę wymyślił mężczyzna...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Czw 10:44, 13 Sie 2009    Temat postu:

Ja też Blue_Light_Colorz_PDT_02
Ribo, od tych sztucznych zupek mogą mięknąć łuski Blue_Light_Colorz_PDT_38


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 10:49, 13 Sie 2009    Temat postu:

Jak się zje raz na pół roku, nie zaszkodzi
Za tydzień przyjeżdża do mnie rodzina, żarta na kurczaki i sądzę, że ich tym daniem zaskoczę


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Czw 11:42, 13 Sie 2009    Temat postu:

Aaaa! To inna sprawa, rodzinie mogą zmięknąćBlue_Light_Colorz_PDT_02

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 8:41, 17 Sie 2009    Temat postu:

Dzisiaj na obiad będą prażonki tylko na gazie , bo ogniska pod blokiem nie będę rozpalać .

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
slepa i brzydka
madonna z wielkim cycem


Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 10000
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 964 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Vondervotteimittiss

PostWysłany: Pon 8:55, 17 Sie 2009    Temat postu:

co to sa prazonki?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 9:01, 17 Sie 2009    Temat postu:



to jest garnek do prażonek pieczonych na ognisku , potrawa ta jest popularna chyba tylko w okolicach Zawiercia i Siewierza .

Tutaj jest szczegółowy opis:

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mojra
maszynista z Melbourne


Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 1754
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 242 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ...z drugiej strony lustra...

PostWysłany: Pon 11:40, 17 Sie 2009    Temat postu:

...myślę, że nie tylko w okolicach Zawiercia i Siewierza...

[link widoczny dla zalogowanych]

...swoją drogą... naprawde pycha...
...niemal równie dobrze udaje się w jakimś naczyniu żaroodpornym w piekarniku...

edit:
...najczęściej jednak buraki zastępuję zieloną pietruszką... ta wersja kolorystyczna i smakowa zdecydowanie bardziej młodszym członkom rodziny odpowiada...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez mojra dnia Pon 11:43, 17 Sie 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 11:44, 17 Sie 2009    Temat postu:

W domu robię tak: wkładam wszystko do garnka jakiegoś mało wyjściowego, uszczelniam folią aluminiową, przykrywam odwróconą pokrywką, potem odwróconym garnkiem i na to stawiam dla obciążenia garnek z wodą - tak jak moja babcia.

Ale że tatarska pierwsze słyszę, dzięki przeokropne.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez letnisztorm dnia Pon 11:45, 17 Sie 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 6:16, 01 Wrz 2009    Temat postu:

Potrzebuje dobrego przepisu na papugę 050

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wiolinowa
maszynista z Melbourne


Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1809
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 44 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z innej bajki
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 18:13, 02 Wrz 2009    Temat postu:

Mii napisał:

Ziemniaki pokrojone w grubsze talarki, sporo cebuli, trochę jakiegoś miękkiego mięsa, najlepiej boczek lub karkówka wrzucasz na patelnię...solisz, dodajesz sporo pieprzu, przykrywasz i dusisz co jakiś czas mieszając...do miękkości...coś pysznego!
Polecam.

A zamiast boczku i karkówki jakie mięso polecasz?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Śro 18:17, 02 Wrz 2009    Temat postu:

Wiolinowo, można dodać każdy rodzaj, może to być drób, kiełbasa, wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych, myślę, że jedynie mięso rybie odpada.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wiolinowa
maszynista z Melbourne


Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 1809
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 44 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z innej bajki
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 18:29, 02 Wrz 2009    Temat postu:

No to spróbuję dodać drób

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Sob 15:54, 05 Wrz 2009    Temat postu:

Kugel - tanio, smacznie, zdrowo, prosto, ale, przynajmniej dla mnie, niestety nie za szybko. Ze dwie godziny szamotania w kuchni, z czego godzina sprzątania, składania/rozkładania robota, etc.

Masa ziemniaczana:
ok. 1 kg surowych ziemniaków startych na tarce,
1 jajko,
1 odciśnięta, namoczona wcześniej w mleku bułka
3-4 łyżki mąki
sól, pieprz

Mięso:
w przepisie były ugotowane i podsmażone żeberka, ja wzięłam pierś z kurczaka

Wysmarować naczynie żaroodporne olejem. Włożyć pół masy ziemniaczanej, na to pokrojone w kostkę i podsmażone wcześniej na patelni z 2-3 cebulami mięso, posypać natką pietruszki lub koperkiem, przykryć drugą warstwą masy ziemniaczanej.
Zapiekać 50-60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).

To jest bardzo smaczne (trochę przypomina w smaku placki ziemniaczane z jakimś farszem) i bardzo pasące.
W oryginalnym przepisie oprócz mięsa z żeberek w środku, wspomniano o boczku pokrojonym w kostkę, którym pod koniec pieczenia można posypać kugel.
Ja pod koniec pieczenia poukładałam na wierzchu ugotowane wcześniej na parze brokuły i polałam je sosem z pomidorów, koncentratu, bazylii i innych takich.
Jeśli ktoś dba o estetykę potrawy, to ten sos niekoniecznie - bez sosu kugel ładnie się zapiekł, był taki suchutki, z sosem trochę się rozciapciał, ale smakowo - pycha.
Powrót do góry
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 21:02, 10 Wrz 2009    Temat postu:

ale ten kugel dosyć czasochłonny jest...

ja w niedoczasie zrobiłam takie coś:

pokroiłam laskę podwawelskiej, podsmażyłam, dodałam pokrojoną w piórka w dużą cebulę, a następnie wciepałam: puszkę czerwonej fasoli, puszkę białej, puszkę kukurydzy, zaciągnęłam przecierem pomidorowym i doprawiłam m.in. ziołami prowansalskimi...
Bardzo wydajne, szybkie i pyszne...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez ribka_pilka dnia Czw 21:02, 10 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agniecha
pół żartem / pół serio


Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 14556
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1225 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 21:09, 10 Wrz 2009    Temat postu:

i zasmażka

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 21:14, 10 Wrz 2009    Temat postu:

taaa...i pampuchem przegryżć

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 5 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin