Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

grilowanie nie na sianie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 16:26, 26 Cze 2008    Temat postu:

prosiłabym o jakieś fajne pomysły na grilla...będę miała gości...w następną sobotę...z 12 osób będzie...muszę się wykazać

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
stara_reklama
Gość





PostWysłany: Czw 19:56, 26 Cze 2008    Temat postu:

...

Ostatnio zmieniony przez stara_reklama dnia Pią 18:05, 04 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:03, 02 Lip 2008    Temat postu:

dzięki niebieski...
żadnego więcej odzewu? hmmm...szkoda...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:18, 02 Lip 2008    Temat postu:

Indi, ja mam przepis. Rzecz fajna, przetestowana przez (prawie) całą ekipę Buduaru: pieczarki nadziewane serem.
Potrzebne są kapelusze pieczarek (nie ogromniaste jak do faszerowania, ale takie średniaczki). Nóżki wyjmij (mogą zostać na sałatkę, albo cóś)
Serek pleśniowy (niebieski gorgonzola, albo lazur)
W kapelusze pieczarek wkładasz pokruszony w palcach kawałek serka i na tackę aluminiową, na grill. Czekasz tylko aż się serek rozpuści. I od razu na stół.
Jak ja jestem "nielubicielem" serów pleśniowych, tak to mogę zjeść w każdej ilości!

Mięsko na grill marynuję zwykle w kefirze i ziołach (kurczakowe mięsko). Dzień wcześniej wrzucam do pojemnika kefir, zioła ( ja lubię tymianek, więc najczęściej to on jest, ale można też np. prowansalskie), czosnek i sól. Do tego wkładam poporcjowanego kurczaka (albo same udka, albo udziki, albo skrzydełka...co tam mam). I na noc do lodówki. Potem tylko osączam z zalewy i grilluję

Jeśli to jest inne mięsko (karczek na przykład) to marynuję w dużej ilości czosnku, oliwie, przyprawie w kosteczkach Knorra (smażona cebulka) i też: na noc do lodówki.

Mam przepisy, ale to już tak z pamięci nie dam rady, na grillowane warzywa. Jak chcesz, to wieczorkiem wrzucę.

Acha, a do mięs robię zwykle sałatkę colesław. taką kapustę z rodzynkami i przyprawami. Bardzo dobrze się sprawdza.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:26, 02 Lip 2008    Temat postu:

A i mam jeszcze przepisy na sosy i takie "maczadełka" zamiast tradycyjnego ketchupa czy musztardy. Chcesz?
I cudowny, rewelacyjny sos ( do mięs!) ...jagodowy Blue_Light_Colorz_PDT_02 Zawsze gościom kapcie spadają z nóg, kiedy powie się co to jest Blue_Light_Colorz_PDT_03


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:26, 02 Lip 2008    Temat postu:

super Ill, dzięki...bardzo bym prosiła przepis na te grillowane wrzywka... 050

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:31, 02 Lip 2008    Temat postu:

Dobrze, to wieczorkiem powrzucam, bo tu już ważne są proporcje,żeby nie przedobrzyć
Co będziesz tak w ogóle robić? Grilla, mięsko jakieś, kiełbaski, sałatki, ciasto też?
A chcesz przepis na łatwe bułeczki z jagodami? Sezon teraz Jest naprawdę świetny tylko ma to do siebie,że bułeczki są dobre tylko w dniu upieczenia. Ale robią się na tyle szybko,ze ja robie je rano przed imprezą i naprawdę zdążę jeszcze przygotować całą resztę


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:36, 02 Lip 2008    Temat postu:

grillowanie będzie,żadnych słodkości, sałatki, mięso, szaszłyki (z watróbką kurzęcą gdzieś przepis widziałam)..karczek, bagietki z masłem czosnkowym...jakies warzywka by się przydały...miałam nadzieję na jakiś oryginalne przepisy,żeby się tak tą kiełbasą nie zapychać

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Indian Summer dnia Śro 10:36, 02 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:39, 02 Lip 2008    Temat postu:

O, z wątróbką to nie znam. Jak znajdziesz, to wrzuć go tutaj też.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
drobniutka
flower woman


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 11419
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 73 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 11:04, 02 Lip 2008    Temat postu:

Ma ktoś przepis na ziemniaki faszerownae w folii?(nie wie jak to ludzie robią d'oh! )
W sobotę idę na grilla,więc zrobiłabym sobie coś innego prócz szaszłyków


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
drobniutka
flower woman


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 11419
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 73 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 11:25, 02 Lip 2008    Temat postu:

Ill-a można wrzucić w pieczarki zwykły ser zamiast tych śmierdziuchów Think

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Śro 11:37, 02 Lip 2008    Temat postu:

Na zjeździe klasowym zajadałam do mięsa takie coś...bo ciężko nazwać to sałatką...maleńkie młode ziemniaki ugotowane w całości, plasterkowany ogórek ze skórą, cebula, czosnek, zioła w/g uznania i dużo oleju....najlepiej jak leżakuje sobie dobę.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nikt
sikający na stojąco


Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 7296
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 478 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z samego dna

PostWysłany: Śro 11:39, 02 Lip 2008    Temat postu:

Przepis na faszerowane papryki lub pomidory duszonym ryżem
Produkty na 6-8 porcji średnich papryk lub 10-12 porcji dużych pomidorów
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka rosołu (z tartymi warzywami) lub bulionu lub zagotowanej wody (w ostateczności)
- 6-8 papryk lub 10-12 dużych pomidorów

Przygotowania:
Jeśli mamy rosół, to używamy rosołu, jeśli tylko bulion to bulion lub ewentualnie sama zagotowana woda (ukrop). Rosół najlepiej jeśli ma starte na grubym sicie warzywa (marchewka, pietruszka, seler i inne takie) lub w ostateczności drobno pokrojone.
Faszerowane papryki
Odcinamy "dupkę od ogonka" - posłuży nam później jako czapeczka przed grillowaniem papryk, czyścimy paprykę ze ścianek i nasion.
Faszerowane pomidory
Odcinamy "dupkę od ogonka" - posłuży nam później jako czapeczka przed grillowaniem pomidorów, wycinamy miąższ z pomidorów na talerzyk -dodamy go do ryżu.
Wsypujemy na patelnie ryż i przez 2-3 minuty prażymy go na małej ilości tłuszczu (oliwa z oliwek, olej, margaryna lub masło), następnie zalewamy wszystko szklanka rosołu.
UWAGA jeśli faszerujemy pomidory, to dodajemy również do ryżu "środek z pomidorów"
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, ciągle mieszając, na patelni przez ok. 3 -4 minuty, aż nadmiar płynu odparuje i uzyskamy jednorodną papkę. Gasimy gaz pod patelnią, zakrywamy patelnię i przez 20 minut pozostawiamy w spokoju.
Podnosimy pokrywkę, odczekujemy czas niezbędny do ostygnięcia ryżu, ale tylko do temperatury "bardzo ciepłe", ewentualnie "ciepłe", zbytnie ostygnięcie utrudni nam faszerowanie. Następnie faszerujemy papryki, czy tam pomidory i doklejamy "czapeczki".

Grillowanie:
Grillujemy na ruszcie, lub jeśli ktoś chce to na tatce aluminiowej ok 2-3 minut z każdej strony.
Po zgrillowaniu od razu wkładamy do torebki foliowej, którą szczelnie zamykamy, zakręcamy. Po 30-40 sekundach (może dłużej), otwieramy torebkę i ślicznie ściągamy skórkę z warzyw (w przypadku grillowania bezpośrednio na ruszcie jest ona poprzypalana) bez zbędnych kłopotów.
Podajemy na przykład z białym winem (lekko schłodzonym).

Polecam również cukinie ciętą w plastry w zalewie olejowo-przyprawowej.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 11:52, 02 Lip 2008    Temat postu:

drobniutka napisał:
Ill-a można wrzucić w pieczarki zwykły ser zamiast tych śmierdziuchów Think

Szczerze mówiąc, nie próbowałam. Tutaj cały wic polega na tym,że te śmierdziuchy są najczęściej słone i to daje taki fajny efekt w połączeniu z grzybem.
Ale teraz tak sobie myślę,że może...feta by była dobra. Też przecież słona i to jak!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Śro 11:53, 02 Lip 2008    Temat postu:

E eee to takie jaroszowe danie Brick wall wolałabym nadziać te papryki mielonym mięsem Anxious

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 12:01, 02 Lip 2008    Temat postu:

Mii, ale takie jaroszowe papryczki z ryżem, to świetne właśnie do mięska z grilla by były. I wsad węglowodanowy i jarzynka w jednym. To jest fajne. Przynajmniej robota mniejsza Za jednym zamachem i już

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Śro 12:08, 02 Lip 2008    Temat postu:

Ok..ok ja poprostu unikam węgli prayer a to jest zestaw dla tych odżywiających się normalnie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 12:10, 02 Lip 2008    Temat postu:

Mii, byłaś już na tym spotkaniu z koleżanką, która serki robi?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Śro 12:13, 02 Lip 2008    Temat postu:

Jadę w sobotę ...zgrywamy się..szlifujemy przygotowania...będzie cudnie! Dancing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 12:31, 02 Lip 2008    Temat postu:

Mii napisał:
Jadę w sobotę ...zgrywamy się..szlifujemy przygotowania...będzie cudnie! Dancing

Oj będzie pewnie Ale pamietaj o przepisie na serek. I może jakieś zdjęcia zrób? Ale Wiesz, takie,żeby można je było tutaj wkleić bez problemów


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin