Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

grilowanie nie na sianie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
drobniutka
flower woman


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 11419
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 73 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:28, 02 Lip 2008    Temat postu:

illunga napisał:
drobniutka napisał:
Ill-a można wrzucić w pieczarki zwykły ser zamiast tych śmierdziuchów Think

Szczerze mówiąc, nie próbowałam. Tutaj cały wic polega na tym,że te śmierdziuchy są najczęściej słone i to daje taki fajny efekt w połączeniu z grzybem.
Ale teraz tak sobie myślę,że może...feta by była dobra. Też przecież słona i to jak!

Nijak mi do tego Feta nie pasuje eh ...o śmierdziuchach nie wspomnę Brick wall Brick wall ...no nic,będziem coś kombinować


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Śro 13:31, 02 Lip 2008    Temat postu:

Mam nadzieję, że przepis nie jest objęty licencją... Think obiecuję zrobić zdjęcia

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:16, 02 Lip 2008    Temat postu:

Pieczona papryka z kukurydzą

4 papryki
4 łyżki kukurydzy z puszki
3 pomidory
2 cebule
3 jajka na twardo
szczypiorek
sól i pieprz

Kukurydzę wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, cebulą i jajkiem. Dodac obrane ze skórki pokrojone pomidory i doprawić solą i pieprzem
Papryki przekroić na połówki, wyjąć nasionka i nafaszerować farszem kukurydzianym. Na tacki i grillować ok. 20 min.

Szaszłyki z polędwicy wołowej (fajna jest marynata)

40 dag polędwicy wołowej
4 średnie cebule
8 listków laurowych

Marynata
6 łyżek oleju
1/2 łyżeczki chili
pieprz

Polędwicę cebulę i listki ponabijać na przemian na patyczki. Posmarować porządnie marynatą i na grill. Ok. 10-15 min.

I moja ulubiona rzecz, którą robię zwykle jako przystawkę na zimno ( w domu, w piekarniku) ale latem jest to przebój grilowy:

Diabły na koniach ( nie pytaj dlaczego taka nazwa, bo nie wiem. Za to znam jeszcze jedną wersję tego: Anioły na koniach )

Proporcje dowolne!

wątróbka drobiowa ( 3-4 kawałki) - usmażyć na maśle
śliwki kalifornijskie suszone - namoczyć na noc w herbacie
cienkie plastry chudego boczku

Odkrawać cienkie kawałki wątróbki, faszerować nią śliwki i każdą śliwkę owijać plastrem boczku. Taki pakiecik nadziewać, albo na pojedyńczą szpadkę, albo całym rządkiem jak szaszłyk
Na tackę i grillować do przysmażenia się boczku


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lulka
Ewa chce spać


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 11227
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1364 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:44, 02 Lip 2008    Temat postu:

No a gdzie jest ten przepis na jagodowy dip do mięs?

Nikt, Ty sam te nadziewane papryczki czy tam pomidory robisz? Że o cukiniach nie wspomnę?

Anxious


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:52, 02 Lip 2008    Temat postu:

Już wrzucam

Sos jagodowy do mięs

1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
3 łyżki gęstego dżemu jagodowego (kupuję "Materne")
2 łyżki majonezu (klasyka czyli Dekoracyjny z Winiar)
1 łyżka śmietany 12 %

Całość zmiksować
Jest to tradycyjnie, wersja podstawowa. W razie potrzeby można to mnożyć, zachowując proporcje. A kolor ma cuuudny- fioletowy I goście głupieją bo to naprawdę bardzo dobrze gra z mięsem pieczonym


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lulka
Ewa chce spać


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 11227
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1364 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:57, 02 Lip 2008    Temat postu:

Ja już widzę, że to będzie dobre.
Przy najbliższej okazji wypróbuję.
Dzięki i jeszcze raz bobranoc


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:58, 02 Lip 2008    Temat postu:

Uhm, pora na przytulanie poduch Tobie też ...bobrej

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:09, 09 Lip 2008    Temat postu:

Indiiiiiii !!!!! Co wyszło z grilla?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 14:13, 09 Lip 2008    Temat postu:

jussszz się melduję...

grill udał się baardzo..
pierwszy raz robiłam szaszłyczki z kurzych wątróbek i były pyszne! w przepisie co prawda było, żeby wątróbki owijac cienkimi plastrami boczku, ale ja i moje lenistwo postanowilismy tradycyjnie tylko ponabijać naprzemiennie kawałki boczku, papryki czerwonej, cebulki i wątróbki...wątróbkę zmarnowałam dzien wcześniej, posypując gotową mieszanką grillową i i polewając kilkoma kroplami oliwy...smaży się krociutko i jest pyszne...
karkówkę marynowałam dwa dni(duzo czosnku, zioła prowansalskie,oliwa)więc była suuper kruchutka...
koniecznie bagietka z masłem czosnkowym być musiała...taka prosta rzecz a znika momentalnie, zawsze (bagietkę, najlepiej taką "wczorajsza" kroimy na kromki, smarujemy masełkiem czosnkowym, najlepiej własnej roboty,"składamy" z powrotem, zawijamy w folię aluminiową i opiekamy)
no i sałatki jedną zrobiłam grecką, bo jakoś mi pasuje do grillowania, a drugą zrobiła córcia, moja pomocniczka kochana, bo baaardzo prosta jest (słoik selera "paski",puszka groszku, puszka kukurydzy, 3 jaja na twardo, majonez, sól, pieprz )
ale się rozpisałam heheh...pysznie było
a przepisy Wasze mam zamiar próbowac na bardziej kameralnych imprezach...szczególnie te pieczarki z serem i papryki z ryżem mi pasują... Angel


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Indian Summer dnia Śro 14:14, 09 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:33, 10 Lip 2008    Temat postu:

Sałatkę Twojej córeczki juz sobie spisałam Robie podobną, tylko zamiast groszku dodaję jakąś mocno smakującą wędlinę ( kiełbasa szynkowa, albo podwędzana krakowska, albo kabanosy) i już nie dodaję jajek
Te szaszłyczki wątróbkowe grillowałaś na tackach czy bezpośrednio na ruszcie? I jaką wątróbkę dałaś? Wołową/wieprzową czy drobiową?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:52, 10 Lip 2008    Temat postu:

wątróbka drobiowa była i bezposrednio na grillu...jakoś nie lubię tych tacek

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 13:30, 10 Lip 2008    Temat postu:

Uhm. W sobotę też sobie zgrilluję

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 13:32, 10 Lip 2008    Temat postu:

no to smacznego
dla mnie bomba! 050


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 13:36, 10 Lip 2008    Temat postu:

I ma jeszcze jedną zaletę- nie ma przy tym za wiele roboty Na sobotę zapowiadają upały, a w takiej temperaturze człekowi mózg uszami wypływa i nie bardzo ma kto zająć się zbyt skomplikowaną technologią

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 19:24, 10 Lip 2008    Temat postu:

illunga napisał:
Już wrzucam

Sos jagodowy do mięs

1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
3 łyżki gęstego dżemu jagodowego (kupuję "Materne")
2 łyżki majonezu (klasyka czyli Dekoracyjny z Winiar)
1 łyżka śmietany 12 %

Całość zmiksować
Jest to tradycyjnie, wersja podstawowa. W razie potrzeby można to mnożyć, zachowując proporcje. A kolor ma cuuudny- fioletowy I goście głupieją bo to naprawdę bardzo dobrze gra z mięsem pieczonym



Fiu, fiu. Zaskoczę tym rodzinkę


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 13:39, 11 Lip 2008    Temat postu:

no własnie...a tego jagodowego sosu to ze świeżych owoców by nie mozna zrobic? zmixowac je lekko czy cos?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 13:44, 11 Lip 2008    Temat postu:

Nie próbowałam. Ale chyba trzeba by było dosłodzić, bo tu cały wic polega na tym zderzeniu smaków-słodki dżemik i słono/kwaśna reszta.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 21:12, 12 Lip 2008    Temat postu:

A tak wyglądają pieczarki z serem pleśniowym Zdjęcie z dzisiaj

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiek66
druga matka Buddego


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 11106
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 295 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 21:23, 12 Lip 2008    Temat postu:

Ja robie te pieczarki wycinajac najpierw ogonki zeby było wiecej miejsca
Do srodka wkładam wtarty ser plesniowy (ostry) z posiekanym czosnkiem , odrobina majonezu, natka pietruszki i pieprzem
Zawijam je z folie tak jak ziemniaki i pieke

A ziemniory zeby sobie przyspieszyc pieczenie to najpier goruje w mundurkach, zeby sie nie rozpadały, potem przekrawam na poł, i wkładam miedzy połówki masło czosnkowo-ziołowe (mozna samo ziołowe) składam połówki, zawijam w folie i na grilla. Podpiekanie trwa znacznie krocej. Goscie nie musza sie niecierpliwic

Polecam boczek ze sliwka
Plastry boczku roluje dookoła sliwki kalifornijskiej (wedzonej) spinam i grilluje- pychota


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 21:43, 12 Lip 2008    Temat postu:

ziemniory....ooo i juz wiem co zgrilluję następnym razem...
Applause


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin