Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Praktyczny kącik kuchenny
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nikt
sikający na stojąco


Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 7296
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 478 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z samego dna

PostWysłany: Czw 7:38, 30 Lip 2009    Temat postu:

letnisztorm napisał:
Widziałam w sklepie czarną fasolkę szparagową, trochę mnie kusi. 050

Zatem ulegnij pokusie...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Czw 7:42, 30 Lip 2009    Temat postu:

Tylko może nie rozgotuj Angel

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:28, 30 Lip 2009    Temat postu:

O ile się nie mylę to czarna fasolka, po ugotowaniu robi się zielona

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 8:29, 30 Lip 2009    Temat postu:

O po takiej informacji to napewno ją kupię

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Czw 8:32, 30 Lip 2009    Temat postu:

ribka_pilka napisał:
O ile się nie mylę to czarna fasolka, po ugotowaniu robi się zielona


Mii napisał:
Ona po ugotowaniu robi się zielona i właściwie nie różni się od niej smakiem

edit... właściwie to jest ciemno fioletowa




Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nikt
sikający na stojąco


Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 7296
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 478 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z samego dna

PostWysłany: Czw 8:39, 30 Lip 2009    Temat postu:

Fasola szparagowa fioletowa - BLAUHILDE
Amatorska odmiana tyczna szparagowa o strąkach koloru fioletowo-niebieskiego. Po ugotowaniu strąki stają się zielone.
Fasola szparagowa Metisa
Odmiana średnio wczesna, karłowa, o płaskim, prostym, fioletowym strąku
Strąki po zagotowaniu zmieniają barwę na ciemnozieloną.
Obawiam się, ze nie ma czarnej fasolki szparagowej, jest tylko fioletowa.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:40, 30 Lip 2009    Temat postu:

Mii napisał:
ribka_pilka napisał:
O ile się nie mylę to czarna fasolka, po ugotowaniu robi się zielona


Mii napisał:
Ona po ugotowaniu robi się zielona i właściwie nie różni się od niej smakiem

edit... właściwie to jest ciemno fioletowa



Pierdoła nie zajrzała na stronę wcześniej
Sorki Mii...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 8:41, 30 Lip 2009    Temat postu:

Nikt napisał:
Fasola szparagowa fioletowa - BLAUHILDE
Amatorska odmiana tyczna szparagowa o strąkach koloru fioletowo-niebieskiego. Po ugotowaniu strąki stają się zielone.
Fasola szparagowa Metisa
Odmiana średnio wczesna, karłowa, o płaskim, prostym, fioletowym strąku
Strąki po zagotowaniu zmieniają barwę na ciemnozieloną.
Obawiam się, ze nie ma czarnej fasolki szparagowej, jest tylko fioletowa.


no dobrze ale co ta fasolka potrafi ? eh


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Czw 8:46, 30 Lip 2009    Temat postu:

ribka_pilka napisał:

Sorki Mii...



Oj tam...nie ma potrzeby przepraszać Ribo


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nikt
sikający na stojąco


Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 7296
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 478 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z samego dna

PostWysłany: Czw 8:50, 30 Lip 2009    Temat postu:

letnisztorm napisał:

no dobrze ale co ta fasolka potrafi ? eh

Jak to fasolka szparagowa... jest po prostu smaczna po ugotowaniu i polaniu jej roztopionym masłem z bułką tartą, lub delikatnym obsmażeniu na patelni.
Jeśli pytasz mnie o jakieś tam właściwości zdrowotne, to nie ten adres.
Ja przyrządzam i jadam potrawy, kierując się smakiem, a nie jakimiś antyutleniaczami i tym podobne


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Czw 8:57, 30 Lip 2009    Temat postu:

Och, fasolka jest pyszna, zwłaszcza teraz, młoda, kiedy prawie nie ma jeszcze tych paskudnych włókienek na "kantach". Z bułeczką, mniam. Przez Was jestem głodna.
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Czw 8:59, 30 Lip 2009    Temat postu:

Nikt napisał:

Ja przyrządzam i jadam potrawy, kierując się smakiem, a nie jakimiś antyutleniaczami i tym podobne


Ja podobnie Angel , ale lubię wiedzieć co w trawie piszczy

"Fasolka jest niskokaloryczna /około 40 kcal/100 g/ i zasadotwórcza. Zawiera duże ilości potasu i wapnia, magnezu, manganu, żelaza i fosforu. Ma w swym składzie także siarkę, fluor i jod. Znajdują się w niej znaczne ilości witamin z grupy B oraz witaminy C, E jak również PP i karoten. We wszystkie wymienione składniki odżywcze bogatsza jest fasolka o zielonych strąkach. Ziarna zawierają o wiele więcej białka niż strączki. Białko fasoli ma skład zbliżony do składu białka znajdującego się w mięsie."

ahm


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
slepa i brzydka
madonna z wielkim cycem


Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 10000
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 964 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Vondervotteimittiss

PostWysłany: Czw 9:00, 30 Lip 2009    Temat postu:

fasola z buleczka? kto widzial, zeby warzywa z pieczywem jadac, jak jakies zawiesiste sosy..

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Czw 9:01, 30 Lip 2009    Temat postu:

Z tartą bułeczką!
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Czw 9:04, 30 Lip 2009    Temat postu:

podsmażoną na maśle

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mii dnia Czw 9:05, 30 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
STALKER
drzewo morelowe


Dołączył: 30 Lip 2008
Posty: 4098
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 346 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 14:09, 30 Lip 2009    Temat postu:

animavilis napisał:
Poproszę o radę - jak pozbyć się ciemnego nalotu wewnątrz garnka, nie stosując przy tym ostrej chemii typu jakieś Cify nie Cify, jak mu przywrócić dawną świetność i biel?




Trzeba rozgrzać pusty garnek na silnym ogniu do czerwoność i tak go trzymać około godziny lub półtora na tym ogniu .
Potem tylko umyć ciepłą wodą i w miarę sztywną ścierka


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Czw 18:19, 30 Lip 2009    Temat postu:

STALKER napisał:

Trzeba rozgrzać pusty garnek na silnym ogniu do czerwoność i tak go trzymać około godziny lub półtora na tym ogniu .
Potem tylko umyć ciepłą wodą i w miarę sztywną ścierka


d'oh!
Brzmi drastycznie i jakoś tak nieprawdopodobnie. W moich wyobrażeniach garnek albo powinien się spalić, albo eksplodować Chyba się nie odważę na ten eksperyment.
Powrót do góry
STALKER
drzewo morelowe


Dołączył: 30 Lip 2008
Posty: 4098
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 346 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 19:27, 30 Lip 2009    Temat postu:

Jeżeli jest metalowy to się nie spali , a eksplozja jest wykluczona no chyba że nagrzejesz do bardzo wysokich temperatur i znaczą się jakieś reakcję jądrowe

Decyzja należny do Ciebie , ja kilka razy tak zrobiłem i na razie bez ofiar i zniszczeń


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 21:14, 11 Paź 2012    Temat postu:

Dzisiaj w "Kuchennych rewolucjach" Magda Gessler udoskonaliła rosół z kaczki cebulą zapiekaną wcześniej w piecu. Ktoś dodaje cebulę do rosołu? Co to daje?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
flykiller
Gość





PostWysłany: Pią 10:55, 12 Paź 2012    Temat postu:

Podobno posmak. Dodaję cebulę do bazy każdej gotowanej zupy czyli, właściwie, do tego rosołu. Z tym że nie bawię się w jej zapiekanie, tylko "osmalam" nad palnikiem. Zawsze praktykowano to w moim domu, z tym że nie wiem, czy faktycznie zmienia to smak zupy na korzyść.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 6 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin