Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Praktyczny kącik kuchenny
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
znana ktośka
Gość





PostWysłany: Śro 12:34, 01 Sie 2007    Temat postu:

hhihihi mam mase szuflad , szafeczek i wlaściwie 80 % tam sobie siedzi, ale te 20 jest pod ręką, zwlaszcza kiedy rano szybko wybiegam do pracy, bo znow budzik zadzwonił o godzinę za późno ...nie ma trzaskania szufladami i drzwiczkami od szafek. Pozostali moga spać dalej
Powrót do góry
slepa i brzydka
madonna z wielkim cycem


Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 10000
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 964 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Vondervotteimittiss

PostWysłany: Śro 12:39, 01 Sie 2007    Temat postu:

chyba nie wmowisz mi, ze nie budzi ich gwizdek czajnika... HA! Tongue out (1)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
znana ktośka
Gość





PostWysłany: Śro 12:57, 01 Sie 2007    Temat postu:

Ściagam mu ten dzióbek
Powrót do góry
animavilis
Gość





PostWysłany: Śro 13:04, 01 Sie 2007    Temat postu:

Jestem w stanie zidentyfikować 4, może 5 rodzajów grzybów, w tym moje ukochane kanie. Kania przyrządzona na patelni a la kotlet schabowy jest przepyszna i wielokroć lepsza od kotleta Uwielbiam też opieńki w occie. Ciekawi mnie natomiast, może wiecie, aaa....niech to, zapomniałam takie coś co ma blaszki, rodzaj żeński, jedni jedzą, inni twierdzą, że truje i niszczy wątrobę... może później...

W kwestii przypraw wykazuję daleko posuniętą ostrożność oraz alergię na gałkę muszkatołową i kminek Vomit

Cukier tylko dla gości.
Powrót do góry
znana ktośka
Gość





PostWysłany: Śro 13:08, 01 Sie 2007    Temat postu:

Chyba chodzi Ci o olszówkę - niektore jej gatunki są trujace, inne niby nie, ale ja ich nie zbieram.

też nie cierpię kminku
Powrót do góry
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 13:10, 01 Sie 2007    Temat postu:

krowiak podwinięty, zwany olszówką?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
znana ktośka
Gość





PostWysłany: Śro 13:16, 01 Sie 2007    Temat postu:

Skoro padła ta sama nazwa dwa razy to chyba tak . W kazdym bądź razie mnie inny grzyb nie przychodzi do glowy.
Powrót do góry
animavilis
Gość





PostWysłany: Śro 13:17, 01 Sie 2007    Temat postu:

Tak, właśnie o to!
Czyli z rezerwą?
Powrót do góry
znana ktośka
Gość





PostWysłany: Śro 13:19, 01 Sie 2007    Temat postu:

Najlepiej przygotować sobie innego grzybka
Powrót do góry
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 13:28, 01 Sie 2007    Temat postu:

W małych dawkach są ponoć nieszkodliwe, ale robienie sobie ich w większej ilości to niezbyt mądry pomysł. Babcia zbierała je kiedyś, więc pewnie parę zjadłem, nie pamiętam sensacji, tym niemniej zaleca się ostrożność. Najlepiej w ogóle nie ruszać grzybów, co do których ma się jakiekolwiek wątpliwości.
PS> No, kanie jako kotlety mogą być.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
znana ktośka
Gość





PostWysłany: Śro 13:33, 01 Sie 2007    Temat postu:

Ponadto jest wiele gatunkow olszowek, więc lepiej nie ryzykować. co do kani - zjem, ale jak w przypadku pozostałych grzybow - nie jestem smakoszem.

Wiecie co. Kiedyś jadlam mintaja w cieście piwnym, cos ala nalesnikowe ciasto i dodawało sie do tego piwa, tak mi się kojarzy. Czy ktoś może jadł cos podobnego ? Chodzi mi o to ciasto, w ktorym obtacza się rybke
Powrót do góry
marconi1000
antyrankingowiec nr 1


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 368
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 16:05, 01 Sie 2007    Temat postu:

Ślepa... napisałaś:
"piszesz tak, jakby te ludy ten czosnek tak tego wedle swojej naukowej wiedzy... a to byla kwestia przypadku ja bym raczej napisala, ze czosnek uzywany mogl byc uzywany nagminnie dlatego, ze owczesnemu czlowiekowi smierdzial lepiej niz padlina..."
Nadzwyczaj wiele zjawisk było stosowanych w praktycznym życiu w odległej przeszłości na naszej planecie zanim je odkryto w wyniku badań naukowych, a właściwie trzebaby powiedzieć, że przeprowadzono bardzo wiele prac naukowych dla zbadania, jakie przesłanki decydowały o powszechnym stosowaniu np. określonych roślin w tzw medycynie ludowej. I nie tylko po to, ale dlatego aby móc odkryte naturalne substancje wykonywać sztucznie dla powszechnego stosowania w lecznictwie współczesnym. Masz rację, że prawdopodobnie działanie czosnku zostało odkryte przez przypadek, podobnie jak przez przypadek wrzucony do szuflady klucz przyczynił się do odkrycia radu przez Marię Skłodowską ...
Przypuszczam też, że stosowanie na wsi owijania w liść chrzanu osełek masła dla przedłużenia jego świeżości także nie musiało wynikać z badań naukowych, i tylko dziś może być problemem ustalenie, czy tenże liść chrzanu najpierw był używany do masła, czy też do kiszenia ogórków aby nie gniły...
A przecież liść chrzanu nie śmierdzi...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 17:06, 01 Sie 2007    Temat postu:

znana ktośka napisał:
Kiedyś jadlam mintaja w cieście piwnym, cos ala nalesnikowe ciasto i dodawało sie do tego piwa, tak mi się kojarzy. Czy ktoś może jadł cos podobnego ? Chodzi mi o to ciasto, w ktorym obtacza się rybke


Proponowano mi kiedyś taką potrawę ale chyba nie byłem głodny, zresztą piwne smaki/aromaty niespecjalnie mi odpowiadają. Mogę jednak zapytać jak to się robi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
znana ktośka
Gość





PostWysłany: Śro 18:29, 01 Sie 2007    Temat postu:

Bedę wdzięczna. Ja tez nie lubię piwa, ale w tym cieście sa jego znikome ilosci i powodują, że jest ono takie "puszyste". Kiedy jesz rybke w ogole piwa nie czuć. Dlatego są mi potrzebne proporcje, tak mniej lub więcej
Powrót do góry
slepa i brzydka
madonna z wielkim cycem


Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 10000
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 964 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Vondervotteimittiss

PostWysłany: Czw 6:13, 02 Sie 2007    Temat postu:

marconi, przypadek rzadzi naszym zyciem. wiadomo, o ile sie cos sprawdzi wykorzystywane jest celowo, a pozniej o ile to mozliwe zjawiska sa doglebniej badane.
a skomentowalam Twojego posta tylko dlatego, ze zabrzmialo mi to tak jakby te dawne prapraludy stosowaly czosnek swiadomie.
"czosnek, używany powszechnie z uwagi na jego działanie bakteriobójcze przez południowe ludy do konserwacji i zapobiegania psuciu..."
rozbawilo mnie po prostu zestawienie dawnych praludow z dzialaniem bakteriobojczym.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez slepa i brzydka dnia Czw 8:37, 02 Sie 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Czw 8:34, 02 Sie 2007    Temat postu:

A propos piwa [choć może to raczej kategoria praktycznych porad kosmetycznych z wykorzystaniem produktów kulinarnych] - warto płukać piwem włosy słabe [bo wzmacnia], wiotkie [bo usztywnia i nadaje objętość] i przetłuszczające się [bo lekko wysusza]. Wypróbowane, choć, jako że włosy mam w ogóle raczej rozpirzone, tylko sobie krzywdę wyrządziłam
Powrót do góry
marconi1000
antyrankingowiec nr 1


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 368
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 10:34, 02 Sie 2007    Temat postu:

Miła Ślepotko, napisałaś:
rozbawilo mnie po prostu zestawienie dawnych praludow z dzialaniem bakteriobojczym.

Święta racja, ponieważ ci praludzie byli dzicy i prymitywni, nie znali co to bakterie i różne inne rzeczy, które odkryli znacznie później naukowcy, a więc ciekawe jest, skąd mogli czerpać wiedzę i kształtować doświadczenie... Pewnikiem jakiś duch święty ichnich bogów musiał nimi kierować aby np. na swoje rany przykładali akurat liście takich roślin, które miały gojące działanie, bo oni sami z pewnością nie potrafili świadomie ani rozpoznać, ani nazwać tych roślin...
A tak poważnie, czy zawsze śmieszy Cię kiedy ktoś stosuje skróty myślowe?

pozdrawiam 050

marc


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
slepa i brzydka
madonna z wielkim cycem


Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 10000
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 964 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Vondervotteimittiss

PostWysłany: Czw 10:45, 02 Sie 2007    Temat postu:

nie skrot myslowy jest smieszny, a zestawienie to raz!

pytasz skad wiedzieli? lata obserwacji. nie mieli do obserwowania licznika postow na forum, to obserwowali wplyw natury na ich zycie... no i oczywiscie... przypadek
to dwa!


do milego gotowania


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marconi1000
antyrankingowiec nr 1


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 368
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 13:39, 02 Sie 2007    Temat postu:

To ciekawe... że nigdy o tym, Ślepotko, nie pomyślałem! Jak mawiali starożytni Rzymianie: "wiek żywi, wiek uczyś', a tak i durakom pamriosz..." Dzięki!
Applause


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
slepa i brzydka
madonna z wielkim cycem


Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 10000
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 964 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Vondervotteimittiss

PostWysłany: Pią 11:03, 03 Sie 2007    Temat postu:

drwina, teatralne podziekowanie i zdrabnianie nicka, ktorego nawet zal komentowac..
po jednym niewinnym spostrzezeniu...
ladny popis
nie, marconi, to ja Tobie dziekuje Hyhy
i to tyle w temacie praludow, ktore wykorzystywaly antyseptyczne wlasciwosci czosnku... chociaz czosnek w kuchni jest taaaki praktyczny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 2 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin