Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Praktyczny kącik kuchenny
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bosska
Gość





PostWysłany: Śro 21:22, 04 Lut 2009    Temat postu:

nie wiem, czy mogę swe pytanie zadać tutaj, ale nie chce mi sie zakładać nowego tematu
może jakaś dobra duszka odpowie:

co robicie, jak ciasto drożdżowe nie chce rosnąć?

kiedyś mi każde rosło a teraz kicha jedna. jeszcze tylko pizza mi się udaje, a tak, to z reguły prawie każde z rozczynem nie wychodzi.

ciasto piekę co drugi, trzeci dzień (bo lubię, a jest popyt na nie) i ostatnio ograniczam się do wszelkich proszkowych i sodowych. drożdżowe mi raz wychodzi a raz nie. może jakieś drożdże stare?

jest jakiś sposób, aby uratować drożdżowe i pobudzić drożdże?
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Śro 21:41, 04 Lut 2009    Temat postu:

Hmmm , nigdy nie musiałam pobudzać drożdżowego... rośnie jak szalone i właściwie mogę tylko Ci podpowiedzieć, że pracę drożdży pobudza cukier i ciepło... może spróbuj tym sposobem

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pon 19:59, 27 Lip 2009    Temat postu:

Poproszę o radę - jak pozbyć się ciemnego nalotu wewnątrz garnka, nie stosując przy tym ostrej chemii typu jakieś Cify nie Cify, jak mu przywrócić dawną świetność i biel? Kwasek cytrynowy? d'oh!
Powrót do góry
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:02, 27 Lip 2009    Temat postu:

Jakiś chemik by się przydał, bo to zależy od czego ten nalot: po potrawach? przypalonym czymś? osad? kamień?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pon 20:19, 27 Lip 2009    Temat postu:

Aaa... no tak, nie napisałam. Zafarbował po potrawach.
Powrót do góry
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:23, 27 Lip 2009    Temat postu:

O ile mi wiadomo, generalnie kwasy są skuteczne, można spróbować cytrynowy albo lepiej ocet, który jest znacznie mocniejszy (o ile nie strasznie rozcienczony).

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pon 20:33, 27 Lip 2009    Temat postu:

Ale gotować ten ocet? Zalać nim garnek na zimno?
Powrót do góry
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:44, 27 Lip 2009    Temat postu:

Na zimno chyba wystarczy, ale na próbę w mniejszym stężeniu.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 21:10, 27 Lip 2009    Temat postu:

animavilis napisał:
Ale gotować ten ocet? Zalać nim garnek na zimno?

Żeby pozbyć się kamienia z czajnika, gotuje się w nim wodę z octem...Nie wiem czy na zabarwienia podziała...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pon 21:16, 27 Lip 2009    Temat postu:

O tym sposobie na kamień wiem, próbowałam z sukcesem. Na razie nalałam octu do garnka i liczę rano na spektakularny efekt

Dobranoc.
Powrót do góry
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 21:20, 27 Lip 2009    Temat postu:

animavilis napisał:
O tym sposobie na kamień wiem, próbowałam z sukcesem. Na razie nalałam octu do garnka i liczę rano na spektakularny efekt

Dobranoc.

spektakularnie to będzie jak garnek zniknie
Brej nocki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 21:48, 27 Lip 2009    Temat postu:

Aż tak mocny ocet nie bywa. Choć przypomniało mi to jak mój śp. dziadek przez pomyłkę zamiast na oleju zaczął smażyć ryby (ribko, sorry) na occie. Efekt zapachowo dymny był szokujący.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 22:05, 28 Lip 2009    Temat postu:

Czuję, że Anima oparami octu się zatruła. Inaczej poinformołaby nas co z garnkiem Tongue up (1)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 22:20, 28 Lip 2009    Temat postu:

Była dzisiaj, więc myślę, że nic jej nie jest. Gorzej z garnkiem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fedrus
...


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 6266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 22:21, 28 Lip 2009    Temat postu:

Jakie porady (zalanie octem w temp. pokojowej) takie efekty Tongue out (1)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 22:40, 28 Lip 2009    Temat postu:

fedrus napisał:
Jakie porady (zalanie octem w temp. pokojowej) takie efekty Tongue out (1)


050 Miło Cię Fedrus czytać. Serio, serio. Wbrew pozorom przywiąźliwa jestem Tongue up (1)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fedrus
...


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 6266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 22:42, 28 Lip 2009    Temat postu:



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 22:51, 28 Lip 2009    Temat postu:

fedrus napisał:


Za karę Tongue up (1) przepis lub porada praktyczna może być kwaśna...octowa Tongue up (1)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fedrus
...


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 6266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 23:00, 28 Lip 2009    Temat postu:

Wolisz o kaszy gryczanej czy brokułach? Think

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 23:03, 28 Lip 2009    Temat postu:

fedrus napisał:
Wolisz o kaszy gryczanej czy brokułach? Think


Nie wiesz, że baby pazerne są? I będę chciała to i to? Bo jak wybrać z zabawek ?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 4 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin